Star-Light 48DM4000 Review pret | 32DM4000 50DM4000 55DM4000

Post Reply
User avatar
dan
Posts: 424
Joined: 11 Sep 2013, 01:43

Star-Light 48DM4000 Review pret | 32DM4000 50DM4000 55DM4000

Post by dan »

Testăm pentru prima dată un televizor Star-Light. Îl disecăm... în utilizare. Prețurile accesibile ale seriei DM4000 cu diagonale mari, aproape că ne-a 'silit' să inițiem un nou sub-forum și să redactăm acest review.

Ne străduim să abordăm corect acest produs, prin păstrarea obiectivității și raportare permanentă la așteptările ce pot fi emise. Este 'nepoliticos' să critici (prea tare) calitatea sau uniformitatea imaginii unui televizor cu ecran de 50" sau chiar 55" (140 cm) la preț de ~1400 RON, respectiv 1900 RON (vezi oferta actuală). Aici se aplică perfect proverbul 'calul de dar nu se caută la dinți'. Exact asta încercă să facem. Nu vrem să căutăm 'la dinți' un produs low price, dar pretindem să fie 'cal'. Nu te lăsa mulțumit de un sunet mediocru, cere mai mult! detalii

Așadar aliniem la start: 32DM4000, 48DM4000, 50DM4000, 55DM4000 (40DM4000)
Start!


Despachetare

Observați că am ales Star-Light 48DM4000 (de aici), diagonală generoasă de 122 cm, rezoluție Full HD. Aparent, 32DM4000 are un suport ceva mai central și de altă culoare (vezi diferența).

Un aspect cu totul neesențial, însă de dragul detalierii menționăm că sigilarea ambalajului s-a făcut manual. Așa bandă scotch strâmbă nu am mai întâlnit. Poza 4 este cea mai relevantă. Pentru cei sceptici, să nu credeți că primiți ceva produs resigilat.

Suporturile sunt din ceva aliaj (aluminiu probabil). În orice caz, calitate ok, robust dar mai ales stabil. Apropos, găsești LG 43UJ634 la preț promoțional.

Telecomanda, bateriile și șuruburile pentru suporturi (cadrele 9 și 10). Atașarea standurilor ne mai desparte de punerea în funcțiune.



Aspect

Trecem în revistă câteva aspecte despre design.
Star-Light 48DM4000 are toate atuurile unui televizor aspectuos. Amplasat în sufragerie, cu această diagonală, creează o impresie bună. Doar sigla (rama de jos) nu este tocmai apreciată de noi. Merita un logo mai potrivit. Și apoi literele în relief și chenarul prea lucios completează impresia de 'cheap' (modest). O comparație interesantă între LG UJ701V și Samsung MU6102: cine câștigă??

Cablul de alimentare nu este detașabil, așadar l-am lăsat să atârne în cadru.
Standul bilateral este împrumutat de la mărcile consacrate.
Consum mic datorită tehnologiei LED. Doar 84W consum tipic ('doar', pentru că totuși este diagonală mare). Face parte din clasa A. Poza 15.

Rama îngustă, plastic lucios și finisaj acceptabil. Și totuși, ca în orice domeniu, dacă știi unde să cauți detaliile, se vede imediat clasa din care face parte acest TV. După cum ziceam, nu dorim să criticăm absurd un produs care se încadrează perfect avantajos în gama de preț. O comparație interesantă între LG UJ701V și Samsung MU6102: cine câștigă??

În lateral, butoanele de control. Poza 7 arată clar butoanele de control de pe televizor. Canal, volum, meniu, sursă, On/Off. Sunt aceleași butoane de control ca la toate celelalte mărci.

Fabricație China. Dacă până în prezent am avut în teste asamblări făcute în Polonia, Ungaria, Turcia (parcă la Horizon), DM4000 este adus din China.

Suportul este bine dimensionat. Televizorul nu se clatină (față / spate) la cea mai mică atingere.




Accesorii

Telecomanda: 'plastic' cu taste mici și rigide. Dacă ați mai cumpărat ceva aparat ieftin, știți ce telecomandă veți primi. Dar nu negăm fiabilitatea ei. Cred că este durabilă cu condiția să nu cedeze ceva parte electronică. Decât o telecomandă lucioasă pe care se văd toate amprentele, prefer un plastic mat.

Textele (cifrele) imprimate sunt proporțional reduse, o problemă mai ales pentru persoanele în vârstă. O comparație interesantă între LG UJ701V și Samsung MU6102: cine câștigă??

Tastele sunt așezate logic, iar odată ce v-ați obișnuit cu ea, probabil veți fi mulțumit.

Sunt necesare două baterii AAA.
Spre deosebire de Philips, tastele numerice sunt sus, unde și trebuie să fie.



Specificatii

Seria DM4000 are toate dotările necesare celor mai mulți dintre noi. Pozele de mai jos detaliează toate porturile și poziția lor. Cele 3 porturi HDMI sunt suficiente, dar are și intrare VGA (suplimentar intrare audio PC pentru această conexiune) pe care alți producători au abandonat-o. La fel și SCART. Am întâlnit modele de LG care nu au acest port.
Alăturat este ieșirea audio digitală (cea cu portocaliu și notată 'COAXIAL'). Poate nu știai, dar televizoarele cu Android au o cotă de piață tot mai mare. Uite o ofertă bună, la care am primit și tastatură cadou!
Pe partea laterală este portul USB, cu alimentare de 0,5A. Aici conectăm memorii USB sau hard discuri externe ce conțin filme, muzică sau poze. Discutăm mai jos despre mediaplayer.

Important este și slotul pentru card CI+. Abonații televiziunilor prin cablu pot beneficia de canale TV cu abonament și care se deblochează cu ajutorului unui card care vine inserat in acest slot. În lista de canale, cele criptate apar marcate cu o pictogramă 'cheie'. Lista de canale se accesează cu tasta OK.

Pentru AV (audio/video) și YPbPr (component) sunt două intrări jack pentru care nu au fost livrate cablurile la pachet. Dacă veți avea nevoie de astfel de conexiuni , va trebui să le achiziționați separat. Televizorul suspendat pe perete poate să fie cea mai inspirată mișcare. Acesta este suportul tău!




Player multimedia

Ca un scurt istoric , acum 5-6 ani un mediaplayer extern care avea cam aceleași specificații costa undeva în jur de 500 de lei. Astăzi, dotare standard, banală dar foarte utilă la toate televizoarele.
Accesarea playerului se face din meniul ce apare apăsând tasta 'Source' de pe telecomandă.
Traducerea în limba română a meniului este parțială. Apare 'Foto' și 'Muzica', după care 'Movie'. Pentru text, nu am încercat dar este posibil să recunoască fișierele PDF. Nu te lăsa mulțumit de un sunet mediocru, cere mai mult! detalii

Hard diskul de teste este partiționat în 3. De aceea apare USB1 , USB2 și USB3. Oricare partiție o selectăm, apare o structură de foldere specifice Linux, iar fișierele film le găsim efectiv în USB2/mnt/sda3.

Imediat după selecția unui film cu track DTS apare mesajul de eroare: 'Audio nu este suportat' pentru că 48DM4000 nu știe decoda DTS. În schimb știe Dolby Digital. Al 2-lea film (poza 11) este cu Dolby Digital și filmul rulează normal, cu sunet. Preview-ul are aspectul alungit, forțat să ocupe tot spațiul de preview.

Tasta EPG de pe telecomandă activează meniul din care putem schimba codul de caractere pentru subtitrare. Este important pentru afișarea corectă a caracterelor românești.
Pozele 16 - 25 arată cum se vede subtitrarea. Este mare, clară dar nu este dublată de contur. Când se nimerește alb pe alb, o să aveți o scurtă dificultate în a desluși textul. Poate un update.

Derularea se face ușor, cu ajutorul tastei GOTO urmat de completarea minutului la care dorim să dăm skip. De exemplu, dacă vrem saltul la 1 oră și 15 minute, completăm '75' și dăm OK. Tasta OK trebuie apăsată imediat după completare minut pentru a avea efect, altminteri operația nu va avea efect, meniul se dezactivează. O comparație interesantă între LG UJ701V și Samsung MU6102: cine câștigă??

Playerul mp3 are o altă interfață.

Următoarele poze prezintă și alte cadre din timpul utilizării.




Meniu

Meniul cu setările sunt grupate astfel:


Pentru imagine nu am găsit setarea de backlit power, adică luminozitatea LED-urilor. Luminozitatea este de obicei o setare distinctă la alte mărci. Deci Backlight și Brightness (luminozitate) sunt setări individuale. Setarea Culoare este dezactivată și nu am reușit să o activăm chiar dacă am pus Mod imagine pe Personal și alte opțiuni. Nu te mai chinui cu stickurile. Fă-ți propriul server pentru download și filme: oferta zyxel!

Apoi nu avem setări avansate de calibrare, cum ar fi gain-ul pentru Red/Green/Blue. Am încercat să calibrăm televizorul dar am întâmpinat mai multe obstacole. "Temporizator culoare", o altă traducere eronată, este de fapt 'Temperatură culoare', sau White balance în engleză. O impresie proastă lasă produsele cu traducere făcută de profesorul de matematică.


Informatii

Alte câteva imagini despre 'user experience'.
Lista de canale și cifra alocată la scanare. De la 800 în sus parcă. Nu înțelegem de ce nu se alocă de la 1. Ca să tastezi 3 cifre... 801 pentru primul canal??

Ghidul de programe este folositor, la fel ca la alte mărci. Să nu uităm: Star Light Dm4000 are PVR, adică poate înregistra emisiunile pe hard disk extern (vezi poza 10).

Imaginea pe canalele digitale, mai ales cele HD, are calitate bună. Se vede bine. Mai puțin cele SD și rău pe canalele analogice.




Pareri pozitive

Preț mic la diagonale mari,
Are funcția Auto Channel Update, lista de canale se actualizează automat,
Are PVR pentru a înregistra emisiunile, însă doar pentru digital. Canalele analogice nu pot fi înregistrate,
Subtitrare mare,
Derulare rapidă prin GOTO,

Pareri negative

Pe analog se vede sub mediocru. Conversia semnal analog în digital este rudimentară.
Nu știe DTS.
Nu are control avansat al imaginii.
Nu am reușit conectarea de pe laptop, prin cablu HDMI, la rezoluția Full HD. Doar 1280 x 720.

Concluzii

Raportat la preț, 48DM4000 merită. O variantă în aceeași clasă ar fi Horizon, testat aici pe forum.
Sonny
Posts: 1
Joined: 29 May 2018, 18:55

Re: Star-Light 48DM4000 Review pret | 32DM4000 50DM4000 55DM

Post by Sonny »

Salutare. Cum se poate modifica lista de canale astfel incat numerotarea sa inceapa de la 1? Multumesc frumos!
Post Reply