TV LG 43LH560V Review detaliat, pret si pareri
Posted: 29 Apr 2016, 21:56
Dăm startul discuției despre TV LG 43LH560V cu acest review amănunțit. Ne interesează dacă webOS 2.0 rulează mai bine pe acest model din 2016. În curând va fi disponibil și un review pentru webOS 3.0.
Prima utilizare, imediat după configurarea inițială, evidențiază aceeași timpi de încărcare la comenzi. Pictograma animată de 'wait' este afișată atunci când utilizatorul accesează meniul, lista de canale sau smart home. Partea bună este că după primele accesări, timpul se scurtează semnificativ.
Să nu uităm că și televizoarele Samsung, de când au trecut pe Tizen OS, prezintă interfețe cu răspuns întârziat.
Așadar, dacă ne raportăm la modelele testate anul trecut - 32LF630V și 42LF652V, impresia noastră este că nu s-au făcut progrese. Dar să nu ne pripim...
[kw]43LH560V[/kw] , [kw]43LH560[/kw]
Seria LH56, din care face parte și 43LH56, este etichetată în felul următor:
- Smart TV cu webOS versiunea 2.0, reprezentând cea mai nouă tehnologie de la LG și prezentă pe cele mai scumpe modele.
- Football mode pentru microbiști, un mod pe care ne-am propus să-l examinăm mai atent.
- Triple XD Engine, ca și caracteristică avansată de prelucrare a imaginii.
- Virtual surround plus este imitație de spațialitate al sunetului cu efect sesizabil pentru utilizator.
Diagonala de 43" sau 108 cm este o alegere bună chiar dacă distanța de vizionare nu este mai mare de 2-3 m.
Despachetare:
În partea de sus găsim cablul de alimentare și cele două suporturi. Cablul de alimentare este cu împământare. Cele două suporturi sunt notate cu A și B pentru că nu se pot inversa (dar dacă insistați... este posibil). În interiorul cutiei găsim o 'caserolă' sigilată, după cum se vede în poza 6, care conține manualul de utilizare, telecomanda, bateriile și brida de organizare cabluri.
Suportul privit de aproape și plasarea în lăcaș. Pe posterior are două abțibilde aderente.
La Philips 40PFS5501/12 avem suporturi metalice în comparație cu acest LG 43LH560V, unde sunt de plastic. Ambele televizoare sunt stabile.
În ceea ce privește suporturile laterale, singurul dezavantaj este că nu se pot așeza pe o masă îngustă, precum televizoarele cu suport central.
Packing list-ul a fost menționat în frazele de mai sus. Această fotografie ne invită să studiem telecomanda cu atenție...
Despre telecomandă:
Foarte asemănătoare cu telecomanda de la LG 32LF580V de anul trecut (care nu este cu webOS), dar nu și cu cea de la 32LF630V, care este cu webOS.
Să facem o comparație cu avantaje și dezavantaje:
- în loc de LIST, avem GUIDE. Preferăm, fără tăgadă LIST-a de canale TV. Guide-ul, cu toate că este folositor, nu este accesat frecvent. Ca să nu mai zicem că lista de canale la televizoarele LG cu NETCAST este mai prietenoasă cu utilizatorul. Aveam GUIDE și pe tv-ul de anul trecut, dar era sus.
Bine cel puțin că există butonul. Este jos. La 32LF630V, model cu webOS, tasta LIST lipsește cu desăvârșire. LIVE MENU era de fapt lista de canale.
- SETTINGS-ul a devenit Q.Menu. Din nou, o 'prescurtare' inutilă în webOS. Nu mai avem acces la meniul tv-ului decât prin Quick Menu și opțiunea Advanced de jos. Dar nouă ne place să accesăm meniul complet, cu toate setările, direct, fără a mai trece printr-un prim meniu.
În final, obișnuința își spune cuvântul. Orice nou cumpărător se va obișnui cu așezarea tastelor.
Aspect modern, concurent cu Philips 40PFS5501/12, însă cel din urmă câștigă, dacă le așezăm alăturat. Dacă punem la socoteală și faptul că philipsul este cu android și PREȚ identic (la momentul acestor prezentări), faceți voi calculele.
Vezi prețul pentru televizor Philips 40PFS5501/12.
Ați observat?
- că poziția și forma suporturilor cere o masă cel puțin la fel de lată ca televizorul?
- rama de culoare gri metalizat definește un aspect de excepție?
- plasticul lucios al suporților.
- consumul redus de energie menționat pe etichetă? Doar 40W, consum tipic. Dacă setăm imaginea pe ECO, consumul este cu adevărat mic.
- poza 9 - LG 43LH560V este cu adevărat subțire. Pare-se că este Edge LED.
- poza 10 - dispunerea conectorilor.
- poza 13 scoate în evidență cât de subțire este rama!
- poza 15 - dimensiunea și poziția unuia dintre difuzoarele televizorului.
- Nu în ultimul rând joystick-ul devenit o generalitate pentru toți producătorii de televizoare. În loc de o mulțime de butoane, acest stick asigură navigarea direcțională (sus, jos, stânga, dreapta) dar și click-ul. Meniul este conceput de așa natură încât să poată fi accesate cât mai multe opțiuni folosind doar cele 5 operații de bază. La primul click apare meniul de unde alegem ce modificări dorim să facem. Dacă nu facem click, cele 4 direcții sunt pentru canal și volum.
Conectica este completă. Poate doar ca număr de porturi HDMI sau USB ar fi un neajuns, însă în cele mai multe cazuri se folosesc maxim 2 porturi USB.
Din cele două porturi HDMI, unul singur are funcția Audio Return Channel, pe scurt ARC. La Philips 40PFS5501/12 nu doar că sunt 4 x HDMI, dar toate sunt marcate cu ARC. Nu vrem să fim absurzi, ARC-ul se folosește în cel mai bun caz la conexiunea cu un singur amplituner sau home cinema, doar că la philips avem libertatea de a alege oricare port.
Ca număr de porturi HDMI, avem ceva de obiectat: dacă aveți un home cinema cu HDMI și o consolă... ați ocupat tot.
Conectarea la rețea se face optând pentru conexiunea pe fir sau wireless. Este nevoie de un router configurat și conectat la internet.
Ieșiri audio sunt: căști, digital optic (SPDIF) și eventual din SCART, însă cel din urmă este valabil doar pentru posturile TV analogice.
Mufele RCA (5 la număr) pe care le vedeți în imagine sunt intrări analogice pentru AV (Audio Video IN) sau COMPONENT. Mufa bicoloră (galben / verde) este mufă comună de intrare video. În cazul COMPONENT se transmite doar culoare verde. Galbenul este culoarea standard care identifică intrarea video pentru A/V In.
PC Audio IN este intrare STEREO pentru semnalul video Component sau AV.
Pe lateral se găsește slotul PCMCIA sau CI+ cum se prescurtează termenul de Common Interface. Aici conectați cardul de acces la canalele criptate.
De regulă, producătorii setează valorile parametriilor de imagine în așa fel încât produsele lor să iasă în evidență când sunt expuse în magazin. Este dificil ca din privire și aproximare, dar mai ales după părerile proprii fiecăruia, reglajele să fie corect setate.
Prin urmare, încercarea noastră de a oferi cele mai bune setări, utilizând un sensor special conceput pentru calibrarea culorilor, are care rezultat următoarele grafice:
Luminozitatea optimă pentru 43LH560V este 68, o diferență destul de mare față de 50, cât este după RESET-ul pe care l-am făcut chiar înainte de a ne pune la reglaje. Modul de imagine este STANDARD.
Temperatura de culoare, este cu mult alterată. C20, care înseamnă COOL +20 afișează un alb prea rece, care deși poate părea natural la prima vedere, nu este nuanța de alb corectă. Senzorul ne spune, dupa 7 măsurători ca valoarea W40 (WARM 40) este cea apropiată de perfecțiune. Puteți face asocierea fiecărei valori, utilizând descrierile din legendă.
Contrastul este bun, așa cum este setat din fabrică.
Adăugăm culoare. De la 55 la 61. Cele 16 citiri se concentrează pe grafic, în zona 60-65. Corecți să fim, am reduce puțin culoarea la 58, dar depinde și de canalul TV urmărit.
Orice calibrare de culoare, până la urmă poate fi alterată de o transmisie modificată.
Tint-ul sau (faza), este probabil cea mai dificilă setare de făcut. Totuși, televizorul este centrat foarte bine din fabrică, doar o mică marjă de eroare. Observați scala de la 0-50, când de fapt scala din meniu este 50R - 50G, iar în centru este zero. Aplicația de calibrare ne-a îndrumat să începem de la zero, adică de la 50R, iar treptat, alternând culorile pe ecran, îmbinarea aproape perfectă este în zona R3 - G3.
După toate setările efectuate, urmează să stabilim dacă ecranul are probleme de UNIFORMITATE, sau backlight bleeding / clouding.
Pentru teste, păstrăm setările de imagine calibrate anterior, singura modificare o facem din aparatul foto. Veți vedea cum luminozitatea crește progresiv, însă NU din setările televizorului. Facem asta pentru a evidenția zonele în care negrul nu este uniform.
Unde este cazul, vă spunem care număr de imagine este cea mai apropiată de modul în care vedem noi ecranul, pentru că din aparat se poate face o setare (expunere) care dacă este mult prea mare, orice ecran apare neuniform luminat.
Primul test:
În prima poză de abia că se vede numărul, așa că creștem progresiv expunerea.
Cea mai problematică imagine este în poza 10, dar care nu este ceea ce vedem noi cu ochiul liber. Cert este că și în aceste condiții, cu expunere prea mare, bleedingul este aproape inexistent.
Ceea ce vedem noi în realitate și pe întuneric se potrivește cu ultima poză, adică 14.
Expunerea excesivă se vede și în testul 2, unde pătratul alb capătă valențe de 'glow', când de fapt, în realitate, pătratul este delimitat vizual perfect. Altfel spus, delimitarea dintre alb și negru este perfectă. Nu există efectul de glow, maxim vizibil în poza 5. Ajustând expunerea la parametrii normali, ajungem la poza 9 care este mai apropiată de realitate.
Pentru precizie, în aceste test, pătratul din stânga sus trebuie să fie de abia vizibil, dacă nu chiar invizibil. Am modificat expunerea aparatului în trepte pentru a vă arăta că nu există probleme de bleeding.
În poza 3 este prea vizibil acel pătrat. Poza 4 deja contopește conținutul. Evident că nu este corect.
Prima poză este cea mai apropiată cu ceea ce se vede cu ochiul liber.
Testul cercurilor colorate, arată de asemenea că având setările de imagine calibrate, nu există probleme de clouding în colțuri.
Aceste teste de geometrie, contrast (testul cu background alb este pentru contrast), tranziție, colori de bază, iar poza 5 arată că televizorul are sharpness setat corect. Sharpness este setarea de claritate.
Ultimul test pentru așa denumita problem 'moire', greu de pozat sau filmat. Acest sens nu are legătură cu uniformitatea.
Concluzia este că 43LH560V are un panel excelent! Ca o precizare, setarea backlight (luminozitate LEDuri) a fost la maxim.
Despre mediaplayer avem vești bune. Poate că am obiectat când am testat webOS prima versiune, am obiectat chiar și anul trecut când am testat webOS 2.0, dar dacă aveți un mouse sau o mini tastatură cu touchpad pentru televizoare smart, interfața mediaplayerului este mai prietenoasă. Veți vedea în imagini pointerul mouseului. Noi am folosit o tastatură cu touchpad.
USB Mass Storage sunt unitățile USB conectate la televizor. Prin selecție se pornește aplicația SMARTSHARE.
Observăm că în acest caz partițiile apar marcate cu A: B: C:, spre deosebire de LG 43UH7507.
Înregistrarea televizorului pentru redarea conținutului divx cu drepturi de autor, noi nu am folosit.
Puteți aplica filtre pentru a vizualiza doar anumite tipuri de fișiere.
Când plasați mouseul peste un fișier, în chenarul din stânga este afișat un cadru din film și dimensiunea fișierului, 4.92GB în exemplul nostru.
Playerul știe să reia filmul din momentul în care a fost întrerupt anterior.
Bara orizontală de scroll apare la click și puteți selecta cu rapiditate momentul de film dorit.
Setările adiționale sunt printre cele mai complete:
- Dacă fișierul MKV conține subtitrări multiple, se poate selecta,
- Codul de pagină, sau setul de caractere, cu o listă variată de setări în caz că diacriticele nu sunt afișate corect. Latin 2 este alegerea care funcționează pentru majoritatea filmelor,
- Sincronizarea subtirării, poziția pe verticală, dimensiunea și culoarea sunt personalizabile.
Subtitrarea are contur de altă culoare (negru), și este vizibilă foarte bine indiferent de imagine!
Playerul multimedia este impecabil, cu un singur reproș: operarea strict din telecomandă nu este la îndemâna oricui. Un mouse, sau mini tastatură cu touchpad ajută mult. De exemplu, în poza 6, fără mouse, acel chenar nu este vizibil pentru utilizator. Există tasta back pe telecomandă dar webOS este mai mult un sistem destinat controlului cu pointer.
Păcat că nu putem activa meniul smart din click dreapta de mouse.
Prima utilizare, imediat după configurarea inițială, evidențiază aceeași timpi de încărcare la comenzi. Pictograma animată de 'wait' este afișată atunci când utilizatorul accesează meniul, lista de canale sau smart home. Partea bună este că după primele accesări, timpul se scurtează semnificativ.
Să nu uităm că și televizoarele Samsung, de când au trecut pe Tizen OS, prezintă interfețe cu răspuns întârziat.
Așadar, dacă ne raportăm la modelele testate anul trecut - 32LF630V și 42LF652V, impresia noastră este că nu s-au făcut progrese. Dar să nu ne pripim...
[kw]43LH560V[/kw] , [kw]43LH560[/kw]
Ambalaj |
Seria LH56, din care face parte și 43LH56, este etichetată în felul următor:
- Smart TV cu webOS versiunea 2.0, reprezentând cea mai nouă tehnologie de la LG și prezentă pe cele mai scumpe modele.
- Football mode pentru microbiști, un mod pe care ne-am propus să-l examinăm mai atent.
- Triple XD Engine, ca și caracteristică avansată de prelucrare a imaginii.
- Virtual surround plus este imitație de spațialitate al sunetului cu efect sesizabil pentru utilizator.
Diagonala de 43" sau 108 cm este o alegere bună chiar dacă distanța de vizionare nu este mai mare de 2-3 m.
Despachetare:
În partea de sus găsim cablul de alimentare și cele două suporturi. Cablul de alimentare este cu împământare. Cele două suporturi sunt notate cu A și B pentru că nu se pot inversa (dar dacă insistați... este posibil). În interiorul cutiei găsim o 'caserolă' sigilată, după cum se vede în poza 6, care conține manualul de utilizare, telecomanda, bateriile și brida de organizare cabluri.
Asamblare |
Suportul privit de aproape și plasarea în lăcaș. Pe posterior are două abțibilde aderente.
La Philips 40PFS5501/12 avem suporturi metalice în comparație cu acest LG 43LH560V, unde sunt de plastic. Ambele televizoare sunt stabile.
În ceea ce privește suporturile laterale, singurul dezavantaj este că nu se pot așeza pe o masă îngustă, precum televizoarele cu suport central.
Accesorii |
Packing list-ul a fost menționat în frazele de mai sus. Această fotografie ne invită să studiem telecomanda cu atenție...
VA RECOMANDAM
LG 43UH7507 Televizor cu webOS 3.0 , aparut anul acesta! | |
Nu rata aceasta PREZENTARE CITESTE CHIAR AICI! |
Despre telecomandă:
Foarte asemănătoare cu telecomanda de la LG 32LF580V de anul trecut (care nu este cu webOS), dar nu și cu cea de la 32LF630V, care este cu webOS.
Să facem o comparație cu avantaje și dezavantaje:
- în loc de LIST, avem GUIDE. Preferăm, fără tăgadă LIST-a de canale TV. Guide-ul, cu toate că este folositor, nu este accesat frecvent. Ca să nu mai zicem că lista de canale la televizoarele LG cu NETCAST este mai prietenoasă cu utilizatorul. Aveam GUIDE și pe tv-ul de anul trecut, dar era sus.
Bine cel puțin că există butonul. Este jos. La 32LF630V, model cu webOS, tasta LIST lipsește cu desăvârșire. LIVE MENU era de fapt lista de canale.
- SETTINGS-ul a devenit Q.Menu. Din nou, o 'prescurtare' inutilă în webOS. Nu mai avem acces la meniul tv-ului decât prin Quick Menu și opțiunea Advanced de jos. Dar nouă ne place să accesăm meniul complet, cu toate setările, direct, fără a mai trece printr-un prim meniu.
În final, obișnuința își spune cuvântul. Orice nou cumpărător se va obișnui cu așezarea tastelor.
Aspect |
Aspect modern, concurent cu Philips 40PFS5501/12, însă cel din urmă câștigă, dacă le așezăm alăturat. Dacă punem la socoteală și faptul că philipsul este cu android și PREȚ identic (la momentul acestor prezentări), faceți voi calculele.
Vezi prețul pentru televizor Philips 40PFS5501/12.
Ați observat?
- că poziția și forma suporturilor cere o masă cel puțin la fel de lată ca televizorul?
- rama de culoare gri metalizat definește un aspect de excepție?
- plasticul lucios al suporților.
- consumul redus de energie menționat pe etichetă? Doar 40W, consum tipic. Dacă setăm imaginea pe ECO, consumul este cu adevărat mic.
- poza 9 - LG 43LH560V este cu adevărat subțire. Pare-se că este Edge LED.
- poza 10 - dispunerea conectorilor.
- poza 13 scoate în evidență cât de subțire este rama!
- poza 15 - dimensiunea și poziția unuia dintre difuzoarele televizorului.
- Nu în ultimul rând joystick-ul devenit o generalitate pentru toți producătorii de televizoare. În loc de o mulțime de butoane, acest stick asigură navigarea direcțională (sus, jos, stânga, dreapta) dar și click-ul. Meniul este conceput de așa natură încât să poată fi accesate cât mai multe opțiuni folosind doar cele 5 operații de bază. La primul click apare meniul de unde alegem ce modificări dorim să facem. Dacă nu facem click, cele 4 direcții sunt pentru canal și volum.
Specificatii |
Conectica este completă. Poate doar ca număr de porturi HDMI sau USB ar fi un neajuns, însă în cele mai multe cazuri se folosesc maxim 2 porturi USB.
Din cele două porturi HDMI, unul singur are funcția Audio Return Channel, pe scurt ARC. La Philips 40PFS5501/12 nu doar că sunt 4 x HDMI, dar toate sunt marcate cu ARC. Nu vrem să fim absurzi, ARC-ul se folosește în cel mai bun caz la conexiunea cu un singur amplituner sau home cinema, doar că la philips avem libertatea de a alege oricare port.
Ca număr de porturi HDMI, avem ceva de obiectat: dacă aveți un home cinema cu HDMI și o consolă... ați ocupat tot.
Conectarea la rețea se face optând pentru conexiunea pe fir sau wireless. Este nevoie de un router configurat și conectat la internet.
Ieșiri audio sunt: căști, digital optic (SPDIF) și eventual din SCART, însă cel din urmă este valabil doar pentru posturile TV analogice.
Mufele RCA (5 la număr) pe care le vedeți în imagine sunt intrări analogice pentru AV (Audio Video IN) sau COMPONENT. Mufa bicoloră (galben / verde) este mufă comună de intrare video. În cazul COMPONENT se transmite doar culoare verde. Galbenul este culoarea standard care identifică intrarea video pentru A/V In.
PC Audio IN este intrare STEREO pentru semnalul video Component sau AV.
Pe lateral se găsește slotul PCMCIA sau CI+ cum se prescurtează termenul de Common Interface. Aici conectați cardul de acces la canalele criptate.
Calibrare setari imagine |
De regulă, producătorii setează valorile parametriilor de imagine în așa fel încât produsele lor să iasă în evidență când sunt expuse în magazin. Este dificil ca din privire și aproximare, dar mai ales după părerile proprii fiecăruia, reglajele să fie corect setate.
Prin urmare, încercarea noastră de a oferi cele mai bune setări, utilizând un sensor special conceput pentru calibrarea culorilor, are care rezultat următoarele grafice:
Luminozitatea optimă pentru 43LH560V este 68, o diferență destul de mare față de 50, cât este după RESET-ul pe care l-am făcut chiar înainte de a ne pune la reglaje. Modul de imagine este STANDARD.
Orice calibrare de culoare, până la urmă poate fi alterată de o transmisie modificată.
Pentru teste, păstrăm setările de imagine calibrate anterior, singura modificare o facem din aparatul foto. Veți vedea cum luminozitatea crește progresiv, însă NU din setările televizorului. Facem asta pentru a evidenția zonele în care negrul nu este uniform.
Unde este cazul, vă spunem care număr de imagine este cea mai apropiată de modul în care vedem noi ecranul, pentru că din aparat se poate face o setare (expunere) care dacă este mult prea mare, orice ecran apare neuniform luminat.
Primul test:
În prima poză de abia că se vede numărul, așa că creștem progresiv expunerea.
Cea mai problematică imagine este în poza 10, dar care nu este ceea ce vedem noi cu ochiul liber. Cert este că și în aceste condiții, cu expunere prea mare, bleedingul este aproape inexistent.
Ceea ce vedem noi în realitate și pe întuneric se potrivește cu ultima poză, adică 14.
Expunerea excesivă se vede și în testul 2, unde pătratul alb capătă valențe de 'glow', când de fapt, în realitate, pătratul este delimitat vizual perfect. Altfel spus, delimitarea dintre alb și negru este perfectă. Nu există efectul de glow, maxim vizibil în poza 5. Ajustând expunerea la parametrii normali, ajungem la poza 9 care este mai apropiată de realitate.
Pentru precizie, în aceste test, pătratul din stânga sus trebuie să fie de abia vizibil, dacă nu chiar invizibil. Am modificat expunerea aparatului în trepte pentru a vă arăta că nu există probleme de bleeding.
În poza 3 este prea vizibil acel pătrat. Poza 4 deja contopește conținutul. Evident că nu este corect.
Prima poză este cea mai apropiată cu ceea ce se vede cu ochiul liber.
Testul cercurilor colorate, arată de asemenea că având setările de imagine calibrate, nu există probleme de clouding în colțuri.
Aceste teste de geometrie, contrast (testul cu background alb este pentru contrast), tranziție, colori de bază, iar poza 5 arată că televizorul are sharpness setat corect. Sharpness este setarea de claritate.
Ultimul test pentru așa denumita problem 'moire', greu de pozat sau filmat. Acest sens nu are legătură cu uniformitatea.
Concluzia este că 43LH560V are un panel excelent! Ca o precizare, setarea backlight (luminozitate LEDuri) a fost la maxim.
Player multimedia |
Despre mediaplayer avem vești bune. Poate că am obiectat când am testat webOS prima versiune, am obiectat chiar și anul trecut când am testat webOS 2.0, dar dacă aveți un mouse sau o mini tastatură cu touchpad pentru televizoare smart, interfața mediaplayerului este mai prietenoasă. Veți vedea în imagini pointerul mouseului. Noi am folosit o tastatură cu touchpad.
USB Mass Storage sunt unitățile USB conectate la televizor. Prin selecție se pornește aplicația SMARTSHARE.
Observăm că în acest caz partițiile apar marcate cu A: B: C:, spre deosebire de LG 43UH7507.
Înregistrarea televizorului pentru redarea conținutului divx cu drepturi de autor, noi nu am folosit.
Puteți aplica filtre pentru a vizualiza doar anumite tipuri de fișiere.
Când plasați mouseul peste un fișier, în chenarul din stânga este afișat un cadru din film și dimensiunea fișierului, 4.92GB în exemplul nostru.
Playerul știe să reia filmul din momentul în care a fost întrerupt anterior.
Bara orizontală de scroll apare la click și puteți selecta cu rapiditate momentul de film dorit.
Setările adiționale sunt printre cele mai complete:
- Dacă fișierul MKV conține subtitrări multiple, se poate selecta,
- Codul de pagină, sau setul de caractere, cu o listă variată de setări în caz că diacriticele nu sunt afișate corect. Latin 2 este alegerea care funcționează pentru majoritatea filmelor,
- Sincronizarea subtirării, poziția pe verticală, dimensiunea și culoarea sunt personalizabile.
Subtitrarea are contur de altă culoare (negru), și este vizibilă foarte bine indiferent de imagine!
Playerul multimedia este impecabil, cu un singur reproș: operarea strict din telecomandă nu este la îndemâna oricui. Un mouse, sau mini tastatură cu touchpad ajută mult. De exemplu, în poza 6, fără mouse, acel chenar nu este vizibil pentru utilizator. Există tasta back pe telecomandă dar webOS este mai mult un sistem destinat controlului cu pointer.
Păcat că nu putem activa meniul smart din click dreapta de mouse.